Arama:
Ekinköy Anaokulu

Ekinköy Montessori Anaokulu’nda Masal Gecesi

Kim demiş anne babalar masal dinlemez diye?!.
Ekinköy Anaokulu’nun birbirinden kıymetli ve de sevimli velileriyle masallarımı paylaştım geçen akşam. Masal dinlemekle kalmadık, birlikte oyunlar oynadık. Tanıştık, isimlerimizi öğrendik, biraz aritmetik bile yaptık akşam akşam. Başta okul sahibi Duygu Hanım’a, masalları eskiden çoluk çocuk dinledikleri zamanları bana “masal gibi” anlatan sevgili annesine ve orada olan tüm velilere, öğretmenlere bu keyifli geceyi bana yaşattıkları için teşekkür ediyorum.

7 Ekim 2017, 1. Ekinköy Panayırı’nda okulun minik öğrencilerine masal anlatmak için gittim bu harika okula. Büyük bir bahçe içerisinde yer alan tek katlı bu okulun öğrencileri, zamanlarının büyük bölümünü güzel bahçelerinde geçiriyorlar. Ektikleri sebzelerini sulayıp, besledikleri hayvanlarla birlikte koşturuyorlar çimenlerde. Bu buluşmanın ardından kısa bir süre sonra da okulun kurucusu Sevgili Duygu Kır Dallı ile geleneksel hale getireceğimiz velilerimiz için masal anlatımı gecelerimizin ilkini yaptık.

Küçükçekmece Belediyesi Masal Festivali

Masal İstanbul Uluslararası Masal Festivali

Kuş Kanadında Masallar

Organizasyonunu benim de mezunu olduğum Seiba’nın üstlendiği Küçükçekmece’de ilk kez gerçekleştirilen ‘Masal İstanbulUluslararası Masal Festivali kapsamında, ben de bir masal anlattım. Temamız kuşlar olunca, elbette içinde kuşların olduğu bir masal seçtim. Masalımı seçmek için karıştırdığım onlarca kitap arasından birinde Gri Güvercin masalı göz kırptı bana ‘beni anlat’ diye. Gri Güvercin masalını, Küçükçekmece Belediyesi Kütüphanesi’nde anlatırken, sevgili Faysal Macit de bendiriyle ve diğer enstrümanlarıyla bana eşlik etti. Çekimleri önceden yapılan tüm anlatılar daha sonra belediyenin Youtube kanalından izlendi.

Metinden Biçime

Gedik Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü Metinden Biçime

Masaldaki Soyut Karakterlerden Somut Biçimlere Mekan Tasarımları

Gedik Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğrencileri ile Temel Tasarım dersleri kapsamında buluştuk. Onlara anlattığım biri yalın ve sakin, diğeri korkunun, gerilimin, ölümlerin, yeniden doğuşun, aşkın yer aldığı konulardan oluşan iki masaldaki soyut karakterlerden, yerlerden ve kavramlardan, somut biçimler- mekânlar tasarladılar. Hocalarının onlara verdiği yönergeler doğrultusunda proje hazırlama aşamalarına ve tasarımın ne olduğuna dair öğrendikleri bilgileri farklı bir yöntemle deneyimlemiş oldular.

Bir Kitap Üç Masal Projesi

Bir Kitap Üç Masal Projesi

Bir Kitap Üç Masal, hikâye anlatıcılığı eğitimi aldığım arkadaşlarımdan birinin fikir ve isim anneliği yaptığı; sonrasında ise birlikte büyütüp geliştirdiğimiz benim için çok özel bir projeydi. Her anlatımızda, anlatıcılık eğitimi sınıf arkadaşlarımızdan biri de bize katılıyordu ve seçtiğimiz kitaptan birer hikaye anlatıyorduk. 23 Mart 2018 tarihinde ilk kitabımızın hikayeleri ile başladığımız yolculuğumuzu, 28 Aralık 2019 tarihindeki anlatımımla sonlandırıp; projeden ayrılma kararı aldım. Bu süreç boyunca sekiz ayrı kitabın sayfalarını çevirdik, üzerinde konuştuk, anlamaya ve de dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık.

Bir Kitap Üç Masal projesinde referans aldığımız kaynaklar nelerdi?

  • 44 Türk Peri Masalı / Ignac Kunos
  • Mevlana ve Gizemli Bilgelik Hikayeleri / Idries Shah
  • Keçi Zlate ve Başka Öyküler / Isaac Bashevis Singer
  • Tanrıların Masalları / Michael Köhlmeier
  • Türk Masalları (3 cilt) / Elsa Sophia Kamphoevener
    • Aşk Hilesi
    • Cinlerin Aynası
    • İfritin Tılsımı
  • İstanbul Masalları
    • Naki Tezel’in İstanbul’dan Derlediği Masallar / Naki Tezel
    • İstanbul’un 100 Masalı / Doç. Dr. Ferhat Aslan
  • Altay Masalları / Dr. İbrahim Dilek
  • Saha (Yakut) Büyü Masalları / Dr. Muvaffak Duranlı
Bulaşıcı Masallar-Dünyamıza Yaz Nasıl Geldi?

Bulaşıcı Masallar-Kızılderili Miti

Dünyamıza Yaz Nasıl Geldi?

Seiba Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Merkezi’nin Anlatıcının Yolu 1 programından mezun olduğumuz arkadaşlarımızın fikriyle çok güzel bir yola çıktık. Hepimizin evlerimize kapandığı, en yakınlarımızla bile iletişimlerimizin kesildiği bir dönemde grubumuza bir mesaj geldi: “Haydi, masal anlatalım ve birbirimize masalları buluşturalım”. Bir başka arkadaşımız; “O zaman Bulaşıcı Masallar olsun ismi”, dedi.

Bir diğeri; “Hadi B’yi parantez içine alalım ve bulaşmakla kalmasın ulaşsın masallarımız” dedi ve ortaya harika bir proje çıktı. Anlatan, başka bir arkadaşımıza verdi bayrağı ve zincirimiz aylarca sürdü. Başka gruplara ulaştı. İsimlerini bilmediğimiz anlatıcı arkadaşlarımız hala bayrağı elden ele dolaştırmaya devam ediyorlar. Bense çok sevdiğim bir arkadaşımdan devraldığım sıramda; “Dünyamıza Yaz Nasıl Geldi” isimli Kızılderili mitini anlattım. Dünyaya yaz ılıklığını, kelebekleri, kuşları gönderen Ojeeg gibi dünyamızın sağlıklı günlerine ulaşması için uğraşan doktorlarımıza minnetlerimizi gönderdik hep birlikte.